Wat gaat Blizzard aankondigen tijdens Blizzcon 2014?

Door Paul Hulsebosch op woensdag 5 november 2014 08:00 - Reacties (21)
Categorie: Games, Views: 3.251

Blizzcon 2014 staat voor de deur. Vrijdag 7 en zaterdag 8 november is het weer feest in het Anaheim Convention Center, waar duizenden fans op bezoek gaan bij ontwikkelaar Blizzard Entertainment. Die kunnen daar niet alleen de diverse Blizzard-games spelen, ze krijgen er ook te horen wat Blizzard allemaal in petto heeft. Want de studio doet de belangrijkste aankondigingen niet tijdens beurzen als E3 of GamesCom, maar bewaart die voor Blizzcon. Zodat de eigen fans de eersten zijn die het nieuws te horen krijgen.

De grote vraag is dan ook wat Blizzard dit jaar aan gaat kondigen? Dat weet de studio over het algemeen goed geheim te houden. Er lekt vooraf zelden iets uit. Het nieuws komt dus vrijdag pas, al kunnen we natuurlijk vooraf wel speculeren. Het wordt spannend, want de verwachting is dat Blizzard 'iets groots' aan gaat kondigen. De enige reden dat we iets groots verwachten is dat Blizzard dit jaar veel meer journalisten heeft uitgenodigd dan bij voorgaande edities van Blizzcon. Dat zullen ze niet zonder reden doen. De verwachting is dan ook dat er iets meer aangekondigd wordt dan weer een uitbreiding voor World of Warcraft, zoals bij voorgaande edities gebeurde. Alleen; wat is 'iets groots'? Wat heeft Blizzard voor ons verborgen gehouden? Uiteraard weet ik niet wat dat is, maar het is wel leuk om er over na te denken :)

Geschiedenis

De afgelopen jaren heeft Blizzard eigenlijk - haast noodgedwongen - een beetje op safe gespeeld. Het heeft een beetje op de welverdiende lauweren gerust. Het buit al bijna tien jaar World of Warcraft uit en weet daar nog steeds miljoenen gamers mee te bereiken. Of om het anders te zeggen; het weet nog steeds miljoenen gamers maandelijks te laten betalen. Naast World of Warcraft is er StarCraft II en Diablo III. Prima games natuurlijk, maar ook een beetje voorspelbaar. Want Blizzard blijft zo vooral keurig binnen de gebaande paden. Zakelijk slim misschien, al is het voor elk bedrijf noodzakelijk om op termijn te vernieuwen. Dus ook voor Blizzard.

Niet dat Blizzard geen pogingen heeft gewaagd. Alleen heeft het die ook weer afgeschoten. Zo had het - niet eens al te lang geleden - een heuse shooter in productie. Een third person game die zou moeten verschijnen voor consoles. Wat toen haast revolutionair was voor een studio die groot geworden is met pc-games. StarCraft: Ghost werd in 2002 aangekondigd, maar verdween in 2006 weer in de koelkast. De game was, na jaren werk, zo goed als af en menig andere ontwikkelaar en uitgever zou hem zo op de markt gebracht hebben. Maar Blizzard zag er van af. De game was niet onderscheidend genoeg naar de maatstaven van de studio. Dus had Blizzard het lef om jaren werk op de plank te leggen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000559343.jpeg

Het zou daar niet bij blijven. Want eerder dit jaar maakte Blizzard bekend dat het gestopt is met de ontwikkeling van de opvolger van World of Warcraft. Het project dat bekend stond onder de werktitel Titan is op niets uitgelopen. Het moest de game worden die fans van World of Warcraft van nieuw mmog-voer moest voorzien. Dat niet alleen; Titan zou ook - voor het eerst in jaren - een geheel nieuwe verhaallijn krijgen, die geheel los stond van de andere games van Blizzard. De werktitel dook voor het eerst in 2007 op en het team dat aan de game werkte zou uitgroeien tot ruim 100 man. Blizzard was echter niet tevreden over de voortgang. Dus werd in 2013 het grootste deel van het team op andere projecten gezet. Een handvol ontwikkelaars kreeg de kans om een nieuw concept voor de game te verzinnen. Totdat Blizzard eerder dit jaar dus besloot om de stekker geheel uit het project te trekken. Er komt dus waarschijnlijk voorlopig geen opvolger van World of Warcraft. Waardoor het tegelijk waarschijnlijk is dat Blizzard nog wel even door zal gaan met het op de markt brengen van uitbreidingen voor WoW. Zolang er nog miljoenen betalende spelers zou Blizzard wel gek zijn als ze het niet zouden doen.

In de tussentijd had Blizzard succes op een heel ander vlak. Waar er met grote teams gewerkt werd aan WoW, Diablo III en StarCraft II, had het het ook wat mensen vrijgemaakt om te experimenteren met kleinschalige projecten. Zo kreeg het team van StarCraft II de tijd om te experimenteren nadat Wings of Liberty in 2010 op de markt kwam. Uit die experimenten kwam Blizzard Dota voort, een mod voor SC2 die inhaakte op de populariteit van League of Legends, dat toen net op de markt was. Pas toen Valve serieus werk ging maken van het vergelijkbare Dota 2 ging Blizzard anders tegen de eigen mod aankijken. Nadat het met Valve een rechtszaak had uitgevochten over de naam van de game zou het de mod omvormen tot een volwaardige game die als Heroes of the Storm nu getest wordt.

Op vergelijkbare manier is Heathstone ontstaan, het online kaartspel dat eerder dit jaar officieel op de markt kwam. Met zowel Heroes als Hearthstone heeft Blizzard de broodnodige vernieuwing doorgevoerd. Beide games zijn met een klein team gemaakt en zijn gratis speelbaar, waarbij Blizzard geld probeert te verdienen met microtransacties. Al borduren beide games thematisch nog wel voort op de bekende driehoek Warcraft, StarCraft en Diablo.

Speculeren maar

Wat wil dit zeggen voor de toekomst? Wat zijn de plannen van Blizzard en wat gaat er komend weekend aangekondigd worden? De meest voor de hand liggende aankondiging is die van Legacy of the Void, de tweede uitbreiding voor StarCraft II. Daar is Blizzard al behoorlijk laat mee. StarCraft II zelf verscheen halverwege 2010 en Heart of the Swarm - de eerste uitbreiding - begin 2013. Sindsdien is het eigenlijk vrij stil rond de game. Terwijl er toch echt nog een uitbreiding verwacht wordt. Na de Terran en Zerg wachten ook de Protoss tenslotte nog op een gelijkwaardig deel van het verhaal. Legacy of the Void is echter niet genoeg reden om al die journalisten uit te nodigen. We verwachten iets meer dan dat.

Een uitbreiding voor Diablo III dan? Dat zou zeker kunnen, al is het daar juist nog wat vroeg voor. Reaper of Souls verscheen dit voorjaar en de game is, inclusief uitbreiding, nog maar net uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft misschien? Dat is niet aannemelijk. Die komt er ongetwijfeld, maar voor een aankondiging is het wat vroeg. Warlords of Draenor is nog niet eens uit, dus het is wat prematuur om al over een opvolger te praten. Hetzelfde geldt voor iets als World of Warcraft II als een dergelijke game er al komt. Titan is nog maar net van tafel. Als het Titan-team al op WoW2 gezet is, is het te vroeg om daar nu mee naar buiten te komen. En het is niet aannemelijk dat Blizzard tegelijk met Titan aan WoW2 gewerkt heeft en WoW2 ver genoeg in ontwikkeling is om het nu aan te kondigen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000551305.jpeg

Wat is dan de grote nieuwe aankondiging? Er zijn wat kandidaten. Zo weten we dat Blizzard eerder dit jaar de merknaam Overwatch heeft vastgelegd. Het is een titel die niet direct in verband gebracht kan worden met een bestaande serie en het zou dus de naam kunnen zijn van iets geheel nieuws. Als Overwatch al de naam is van een nieuwe game, dan is het gissen naar het genre en de stijl. Overwatch klinkt in ieder geval een stuk minder fantasy als Diablo, StarCraft of Warcraft.

Nu we het toch over merknamen hebben; Blizzard legde vlak voor Blizzcon de naam Eye of Azshara vast. Voer voor speculatie. Verwachten we een aankondiging op Blizzcon? Jazeker, alleen denk ik niet dat het de naam is van een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft, zoals sommige media melden. Daar lijkt het me echt te vroeg voor. Het zal eerder een uitbreiding zijn voor Hearthstone, als opvolger van Curse of Naxxramas. Het is zeer aannemelijk dat Blizzard Hearthstone uit wil breiden. Het wil tenslotte geld verdienen aan de game. Ook Eye of Azshara is dus nog steeds niet de grote aankondiging. Vermoed ik.

Conclusie

Laten we het even op een rijtje zetten. Een uitbreiding voor World of Warcraft is niet aannemelijk, net zo min als World of Warcraft II. Hetzelfde geldt voor Diablo; het valt niet te verwachten dat er een uitbreiding of volwaardige opvolger aangekondigd wordt. Legacy of the Void zal vast aangekondigd worden, al zal dat niet de reden zijn om al die journalisten binnen te halen. En als Eye of Azshara een uitbreiding is voor Hearthstone, is ook dat geen reden. Het kan ook zomaar zijn dat er een andere gratis speelbare game wordt gepresenteerd, maar dat zal nog steeds de grote aankondiging niet zijn. Zelfs niet als die voortborduurt op klassieke Blizzard-games als Lost Vikings, Blackthorne of Rock n' Roll Racing.

Een geheel nieuwe game zou dat wel kunnen zijn. Die zou zomaar de titel Overwatch kunnen dragen en het zou daarmee ook zomaar een game kunnen zijn die geheel buiten de gebaande paden valt. Dat zou groot nieuws zijn, want dat is sinds 1998 niet meer voorgekomen. Toch zijn er nog andere opties. Wat te denken van Warcraft IV? Een nieuwe World of Warcraft is onwaarschijnlijk, maar de serie waar de mmog op gebaseerd is staat als sinds 2003 droog. Daar gokken we dan ook op; of een geheel nieuwe game of Warcraft IV. Of beide natuurlijk. Dat zou pas reden zijn om al die journalisten over te vliegen. Al is het misschien wat veel van het goede. Vrijdag weten we hoever ik naast de waarheid zat :)

Volgende: Wat Blizzard gaat aankondigen, deel twee 11-'14 Wat Blizzard gaat aankondigen, deel twee

Reacties


Door Tweakers user Rannasha, woensdag 5 november 2014 08:41

Eerlijk gezegd lijkt het me sterk dat er een significante nieuwe titel wordt aangekondigd. Het is niet de stijl van Blizzard om alles potdicht te houden hierover. Zo stonden er voor Titan regelmatig vacatures op de website onder de noemer "next-gen MMO", waardoor het niet echt een geheim was dat er aan werd gewerkt. Diablo 3 op consoles werd ook lang verwacht voordat het werd aangekondigd, ook dankzij de vacature-website.

Daarnaast heeft Blizzard ook al eens teasers gepubliceerd in de periode voorafgaand aan Blizzcon. Bijvoorbeeld een vaag plaatje met het logo van Diablo 3 dat steeds duidelijker werd.

Op deze manier zijn eigenlijk alle grote aankondigingen nooit echt een groot geheim geweest voorafgaand aan Blizzcon. De precieze invulling was vaak niet bekend, maar het algemene idee wat er zou komen wel. En tot nu toe hebben we alleen teasers gezien (of liever: gehoord) die Starcraft 2 gerelateerd zijn (fragmenten van onbekende unit-geluiden die door Blizzard zijn gepost).

Waarom er dan meer journalisten worden uitgenodigd dan anders? Ik weet het niet. Mogelijk is het vanwege een combinatie van aankondigingen in plaats van 1 hele grote. Zo zullen we Legacy of the Void zien, maar misschien ook de Hearthstone uitbreiding en wellicht een grote aankondiging over Heroes of the Storm (release date of public beta of iets in die richting). Stuk voor stuk geen super schokkende zaken, maar alles bij elkaar toch een boel nieuws.

We zullen zien.

Door Paul Hulsebosch, woensdag 5 november 2014 09:34

Het zou inderdaad ook een verzameling 'kleinere' aankondigingen kunnen zijn. Legacy of the Void is vrij aannemelijk, ook gezien de hints die er inmiddels inderdaad afgegeven zijn. Een uitbreiding voor Hearthstone is ook aannemelijk. En inderdaad misschien de datum van de release van Heroes, hoewel ik dat al minder spannend vind. Al realiseer ik me dat ik makkelijk praten heb; ik kan al spelen...

Toch denk ik nog steeds dat er iets meer is dan dat, iets groters :)

We gaan het zien.

Door Tweakers user himlims_, woensdag 5 november 2014 09:49

ik hoop nog altijd op een nieuwe mmo van blizzard, wow wereld nog wel 'gezien'

Door Tweakers user YopY, woensdag 5 november 2014 09:59

Of misschien hebben ze gewoon veel meer journalisten uitgenodigd omdat ze meer media-exposure zoeken. Lijkt me ook niet onwaarschijnlijk; je tweakblog hier zegt eigenlijk "Ik verwacht geen grote aankondigingen".

Door Paul Hulsebosch, woensdag 5 november 2014 10:00

Ik denk dat ze zich - na Titan - niet zo snel aan een nieuwe mmog zullen wagen... Maar ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten :)

Door Paul Hulsebosch, woensdag 5 november 2014 10:04

@YopY; ik verwacht juist wel een grote aankondiging :)
Het kan natuurlijk 'gewoon' meer media-aandacht zijn, maar ik vermoed dat het meer is dan dat. En vrijdag weten we of ik een beetje verstand heb van zaken ;)

Door Tweakers user Eguna, woensdag 5 november 2014 10:54

Warcraft 4 als RTS lijkt me ontzettend leuk maar dat zou totaal niet tactisch zijn vanwege het de positie van starcraft als populairste/competitief meest gespeelde RTS. Het is al moeilijk om dit ťcht van de grond te krijgen in Europa/Amerika en een nieuwe warcraft zou alleen maar zorgen voor nog meer versplintering denk ik. En de game zonder multiplayer uitbrengen gaat natuurlijk ook nooit lukken zonder een shitstorm aan kritiek. Ben zeer benieuwd!

Door Tweakers user Paul Hulsebosch, woensdag 5 november 2014 11:16

Warcraft III was wel een heel ander soort game dan StarCraft. Ik lust hem wel hoor, een nieuwe Warcraft :)

Door Roy Smulders, woensdag 5 november 2014 13:11

Ik hoop ook op Warcraft IV, maar verwacht het niet... Misschien meer informatie of een trailer over Warcraft the Movie...

http://www.imdb.com/title/tt0803096/

Door Tweakers user Mortum, woensdag 5 november 2014 14:23

Even kijkend naar de planning van de livestreams:

- Warcraft the Movie
- Vermoedelijk SC2 LotV (WoW en D3 hebben al een uitbreiding dit jaar)
- (ik denk) een Releasedate van Heroes of the Storm

Ook wat ik van Twitter had geplukt van enkele dev's:

- Hearthstone, WoW en HotS als E-Sport (spectator mode e.d.)
- meer focus op wat de community wilt (dat zien we nu al met de uitgebreide Alpha van HotS)


Speculatie:

Een nieuwe uitleg van de roadmap van WoW, Titan is canceled dus WoW moet nog enkele jaren blijven draaien.

Warcraft 4 komt als "MOD" op SC2 vorig jaar waren ze al models aan het showen, denk dat ze nu wel een speelbare versie hebben.

Ondersteuning van W3 en D2 in battle.net launcher

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 november 2014 14:51]


Door Tweakers user hyptonize, woensdag 5 november 2014 14:59

Tof dat een Tweakers-redacteur een persoonlijke blog is gestart. Paul, mag ik vragen waarom je gekozen hebt om dit op Tweakblogs te plaatsen en niet als item op de FP?

Door Tweakers user Paul Hulsebosch, woensdag 5 november 2014 15:16

@ hyptonize
We hebben het er op de redactie over gehad, of we een dergelijk artikel op de frontpage wilde hebben of niet. Maar omdat het zo speculatief is hebben we dat niet gedaan. Het is meer een persoonlijke kijk op de zaak dan dat het informatief / nieuwswaardig is.

En omdat ik toch al langer met het idee speelde om eens iets bloggerigs te doen, was dit een mooie aanleiding om te beginnen :)

Maar verwacht niet gelijk dat ik mijn kijk op gamergate of de zwarte pieten discussie hier ga verntileren ;)

Geen idee eigenlijk wat en hoe vaak ik hier iets ga posten, maar er komt vast een vervolg :)

Door Tweakers user Freeze1987, woensdag 5 november 2014 15:50

Warcraft 4 komt als "MOD" op SC2 vorig jaar waren ze al models aan het showen, denk dat ze nu wel een speelbare versie hebben.
Ze zijn met Warcraft: Alliance and Horde (WAH) inmiddels aanbeland bij versie 2.0 met vier speelbare rassen. Helaas nog niet zelf kunnen proberen, aangezien je SC2 wel moet bezitten. Enkel de starters edition geeft geen toegang tot de map editor.
Voor de ontwikkelingen van 'WAH' zie hier.

Het zou erg mooi zijn als Blizzard toch Warcraft 4 zou aankondigen, maar ik betwijfel het gezien alle ontwikkelingen in WoW.

Door Tweakers user Helixes, woensdag 5 november 2014 15:55

Hearthstone uitbreiding?

Ik denk dat het erg, bijzonder lastig is om projecten geheim te houden tot de officiŽle aankondiging. Ontwikkeling is zo complex geworden (en in het geval van Blizzard, langdurig), dat absolute geheimhouding practisch onmogelijk is. Grote aankondigingen zoals nieuwe titels lijken mij dan ook uitgesloten. Als er al een titel wordt aangekondigd, lijkt het mij meer in de trand van Hearthstone dan iets anders.

Wat blijft er dan nog over? De timing is een beetje ongelukkig. Ik denk dat het te kort op launch is voor een grote content patch voor WoW. Persoonlijk denk ik ook dat het wat vroeg is voor meer informatie over Legacy of the Void, gezien de timing tussen release van Wol en HotS. Diablo heeft het afgelopen jaar veel TLC gehad, en zit niet in dat deel van de product cycle dat een eventuele nieuwe uitbreiding nu al aan de orde zou zijn, anders dan wellicht een nieuwe challenge of season oid. Ze zouden me echt kunnen verbazen met Diablo III PvP, maar dat verwacht ik niet meer in RoS.

Dus nee. Anders dan een Hearthstone uitbreiding verwacht ik - helaas - niet veel. Ik denk dat er vooral veel aandacht wordt besteedt aan het tweede lustrum van WoW - in de Noord- Amerikaanse regio, dan toch in ieder geval (release in Europa was vier maanden later). En Metallica. Maar die was al aangekondigd...

Door Tweakers user Webgnome, woensdag 5 november 2014 22:08

Het zou mooi zijn als ze de android versie van Hearthstone zouden laten zien.

Door Tweakers user paoper, donderdag 6 november 2014 00:24

Leuk stukje! Ik heb zelf ENORM veel trek in Warcraft IV, maar ben bang dat dat nog wel jaren op zich kan laten wachten. Ik ben benieuwd of er echt iets groots aangekondigd gaat worden. Ze hebben nu zo veel dingen parallel in de pipeline zitten, dat ik niet enorm verrast zou zijn als er niet zoiets groots aangekondigd wordt.

Door Tweakers user RobbertDs1, donderdag 6 november 2014 08:24

Warcraft IV zou nieuw Lore voer kunnen zijn voor WoW...
Verder ben ik wel benieuwd naar het stukje over de Warcraft Movie.

Door Tweakers user ICEBOX, donderdag 6 november 2014 09:11

Typfoutje ontdekt: in de 7e alinea staat "Op vergelijkbare manier is Heathstone ontstaan, het online kaartspel dat eerder dit jaar officieel op de markt kwam." (Heathstone ipv Hearthstone).

Door Tweakers user RadioKies, donderdag 6 november 2014 12:22

Paul alleereerst, hier is Tweakblogs niet voor he... Het heeft inhoud en is interessant foei! ;)

Ondanks je conclusie denk ik toch anders.
Ik denk dat het over de huidige actieve spellen zal gaan. Weer een WoW feature/update (geen expansion) iets, info over de Protoss campaign van SC2 en iets voor Heartstone zoals console/handheld support.

Een warcraft 4 lijkt mij wel koel, maar vraag het mij af. Aan de ene kant zou het kunnen maar het zou net zo goed niet een wc4 kunnen zijn. Dit komt door hoe StarCraft 2 is ontwikkeld. Die kwam ook "uit het niets" als het ware met een introductie, maar als je echt kijkt naar de engine en content waar SC2 uit bestaat is het een zeer matig product waarbij het lijkt alsof alle tijd voornamelijk gestoken was in de cashcow WoW. Heart of the Swarm was ook een expansion van 3maal niks. Ze zeggen zelf allemaal geweldige dingen te kunnen doen met de engine en dat de modbaarheid het ook een geweldige tool maakt voor de community, maar waar zijn dan de grote beloofde mods? Waar zijn de complete campaigns? Waar is de community made StarCraft Ghost 3rdPS of FPS? Wat we hebben is een spel die zeer matig in content is vanuit de dev en vanuit de community. (ja ik ben zeer teleurgesteld in SC2) Anyhoe, punt wat ik hiermee wil maken is: Als in al die jaren er zo weinig terecht is gekomen van SC2 terwijl hun hoofd focus op WoW lag, waarom zou er dan een WC4 komen als ze nu te maken hebben met SC2, WoW en Heartstone?

De opmerking dat WC4 als mod komt voor SC2 klopt niet. WC4 zal op de SC2 engine draaien als hij komt, maar dat maakt het geen mod. Je moet het zien als de UnrealEngine of CryEngine. Spellen die daarop uitkomen zijn ook geen mods. Blizzard heeft de engine van SC2 zo gemaakt zodat ze er ook andere dingen mee kunnen. Diablo 3 heeft weer een eigen engine en ik heb geen idee waarom. Eventueel omdat met SC2 de boel nog niet "af" genoeg was en er dus een andere engine gebruikt moest worden voor D3.

Warcraft movie zal een goede kunnen zijn waar ze wat over vrij zullen laten.

Diablo 3 is een saai spel imo, StarCraft 2 incl expansion was een domper en HS is een Magic the Gathering voor casual spelers... ik kan niet zeggen dat ik ook maar 1 graad warmer of kouder wordt.

Stukje achtergrond waarom ik zo teleur gesteld ben in SC2:
http://www.gamert.nl/prev..._1e_indruk_starcraft.html
Ik heb voor gamert een preview mee mogen maken van StarCraft 2, je kon een paar missies spelen in een korte tijd en tijdens de presentatie voordat je aan de slag kon met het spel werdt verteld dat het nog en Work In Progress was en er allemaal dingen bij zouden komen en veranderen.... ik heb veel langer dan de bedoeling was het spel uit kunnen proberen en ook toegang verkregen tot andere missies. Wat ik daar zag was gewoon het complete spel. Daarom ben ik in de preview helemaal in de wolken omdat als dit het onvolledige spel was, hoe geweldig zal dan het volledige spel dan worden? Bij het uitkomen van het spel heb ik dan ook direct de collectors edition gekocht samen met een steelseries SC2 muismat (die erg slecht werkt), heb er erg spijt van omdat bij het spelen alleen het 2e deel (op de planeet) voor mij onbekend was.. een paar missies dus. Noem mij biased omdat ik (te?) hoge verwachtingen had van het spel en een groot deel al kende, maar imo heeft Blizzard een domper gemaakt en voel ik mij voorgelogen dat wat ze vertelden bij de presentatie niet klopte. Ik was in de waan dat de content die ik had gezien een greep was van de release te bieden zal hebben, maar het was dus 90% van wat uit ging komen.

Door Tweakers user YopY, donderdag 6 november 2014 12:53

Iemand noemde de Warcraft film... dat lijkt me nog de meest waarschijnlijke, aangezien die nu volop in productie is. De eerste trailer, waarschijnlijk.

Door Tweakers user Paul Hulsebosch, zaterdag 8 november 2014 00:18

Ik wil niks zeggen, maar volgens mij zat ik aardig in de buurt :) Legacy of the Void aangekondigd, een uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd en een nieuwe game, waarvan ik zelfs de naam al voorspeld had.

Reageren is niet meer mogelijk