Wat Blizzard gaat aankondigen, deel twee

Door Paul Hulsebosch op vrijdag 7 november 2014 16:00 - Reacties (14)
Categorie: Games, Views: 1.836

Is één blog over wat er tijdens Blizzcon 2014 aangekondigd wordt niet genoeg? Nee, zoals dat gaat met speculaties; er is altijd ruimte voor meer! Ik ben inmiddels in Anaheim aangekomen, ben - een dag voor de opening van de beurs - alvast bij het Convention Center wezen kijken en heb ook alvast wat mensen van Blizzard gesproken. Niet dat die laatste veel loslaten. Ze horen enkel geamuseerd aan wat de vele theorieën zijn die de ronde doen over de te verwachten aankondigingen tijdens Blizzcon. Toch zijn er wel wat belangrijke aanwijzingen te vinden in Anaheim. Die wijzen op een aankondiging van 'iets geheel nieuws'.

Zoals ik m'n vorige blog al schreef, verwacht ik dat Blizzard tijdens Blizzcon 2014 flink uit gaat pakken. De voornaamste reden om dat te denken is dat Blizzard dit jaar veel meer journalisten heeft uitgenodigd dan bij voorgaande edities. Dat doen ze waarschijnlijk niet zomaar. Daardoor denk ik - en niet alleen ik - dat Blizzard meer aan gaat kondigen dan enkel en alleen een uitbreiding voor een bestaande game als Diablo III, StarCraft II of World of Warcraft. Daar kan ik me natuurlijk vreselijk in vergissen. Misschien vind Blizzard het gewoon tijd om eens flink wat aandacht te genereren. Maar ik vermoed dat er meer is. En daar zijn aanwijzingen voor.

'Zekerheden'

In de vorige blog betoogde ik dat een paar aankondigingen zeker lijken. Zo wordt het hoog tijd dat Legacy of the Void wordt aangekondigd, de tweede en al eerder beloofde uitbreiding voor StarCraft II. Blizzard is daar al behoorlijk laat mee, dus de tijd lijkt er rijp voor. Bovendien - zoals een collega hier fijntjes opmerkte - zou het geen kwaad kunnen; de game kan wel een nieuwe impuls gebruiken, zeker op gebied van multiplay. Verder lijkt het zeker dat er een uitbreiding aangekondigd wordt voor Hearthstone. Dat stond ooit bekend als Hearthstone: Heroes of Warcraft, maar die term lijkt in onbruik geraakt. Blizzard heeft al eerder laten weten dat er een uitbreiding komt met maar liefst 100 nieuwe kaarten, dus Blizzcon lijkt een mooi moment om daar meer over los te laten. Verder zal er aandacht zijn voor de Warcraft-film. De opnames daarvoor zijn inmiddels afgerond, dus daar valt vast iets over te vertellen en er kan wellicht ook al iets getoond wordt. Maar de film is geen Blizzard-product en dus zal de aandacht ervoor ook niet al te uitgebreid zijn.

Tot zover wat zeker lijkt. Mooi natuurlijk, maar dat lijkt me dus niet genoeg om al die journalisten voor uit te nodigen. Ik verwacht dus iets nieuws. In de vorige blog noemde ik twee kandidaten; een geheel nieuwe game, die buiten de bestaande series valt. Of Warcraft IV. Dat lijkt me ook een goede kandidaat. Na tien jaar World of Warcraft is het wel weer eens tijd om terug te gaan naar de roots, naar de rts waar de mmog uit voortkwam. Warcraft III: The Frozen Throne stamt alweer uit 2003 en Warcraft is daarmee de grote franchise die Blizzard het langst links heeft laten liggen.

Groot nieuws

Inmiddels zijn er wat aanwijzingen die er op duiden dat Blizzard inderdaad iets nieuws aan gaat kondigen. Wat nog steeds iets geheel nieuws kan zijn of een game als Warcraft IV. Zo is de ingang van het Anaheim Convention Center versierd met enorme posters. Uiteraard van Blizzcon zelf, maar ook van de diverse games van Blizzard. Onder het enorme Blizzcon-logo hangen metershoge posters van StarCraft II, Hearthstone: Heroes of Warcraft, Heroes of the Storm, Diablo III en World of Warcraft. Vijf posters op een rij. Maar wie goed kijkt ziet dat de posters aan een stevige rail hangen en dat er aan die rail ruimte is voor zes posters. Naast World of Warcraft is een plek vrij. Een plek die ongetwijfeld na de opening van Blizzcon gevuld gaat worden met een nieuwe poster, met de naam en het logo van een nieuwe game. De naam en het logo van de grote aankondiging. En dat is dus niet iets dat te maken heeft met StarCraft, Hearthstone, Heroes, Diablo of World of Warcraft.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000559857.jpeg

Er is nog een aanwijzing. Wie het schema bekijkt van wat er tijdens Blizzcon op het programma staat, ziet dat de diverse podia steeds goed bezet zijn. Er is overal steeds wel wat te doen. Al zit er een flink gat in het schema van het hoofdpodium. Dat gat is direct na de openingsceremonie op vrijdag. Aansluitend op de opening door Blizzard-directeur Mike Morhaime is er een gat van twee uur. De opening zelf duurt drie kwartier en daarna staat er twee uur lang niets gepland op het podium. Maar dat wil niet zegen dat er niets gebeurd op het podium. De traditie tijdens Blizzcon wil juist dat aansluitend op het praatje van Morhaime de grote aankondiging van de beurs komt. En dat geheel, van opening en aankondiging, duurt doorgaans ruimschoots langer dan drie kwartier. Het zou dus zomaar kunnen dat Morhaime na zijn openingswoorden nog meer in petto heeft. Waar we nu nog niets van mogen weten. En het zou dus ook zomaar kunnen dat er tijdens de twee uur die volgen op de openingswoorden van Morhaime aan de voorkant van het Convention Center een extra banner uitgerold wordt.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000559876.jpeg

Daarbij denk ik dus dat het om een groot project gaat en niet een nieuwe gratis speelbare game als Hearthstone of Heroes. Blizzard heeft eerder aangegeven dat het meer die kant op wil; games die gratis speelbaar zijn, maar die vooral relatief snel en met een klein team te maken zijn. Daar kunnen we er dus in de toekomst meer van verwachten. Maar ik verwacht niet dat de zesde banner voor een dergelijke game uitgerold gaat worden. Want ik vermoed dat Blizzard mensen over heeft die aan het werk gehouden moeten worden. Er werd met een flink team - van ruim 100 man - gewerkt aan Titan, de mmog die de opvolger moest worden van World of Warcraft. Dat team is ruim een jaar geleden al teruggebracht tot een kleine kern van hooguit tien man, die een nieuwe koers voor het project moesten bepalen. En inmiddels is Titan geheel van tafel. Dat wil dus zeggen dat er ruim 100 ontwikkelaars vrij zijn om aan andere projecten te werken en Blizzard zal die mensen bezig willen houden.

Nu kan een deel vast bij het WoW-team aan de slag. Blizzard heeft eerder aangegeven dat het de tijd tussen de verschillende WoW-uitbreidingen wil verkorten. Blizzard heeft inmiddels losgelaten dat er meer mensen aan WoW werken dat ooit. Het totale team is ruim 220 mensen groot en eigenlijk bestaat het uit twee teams. Het ene werkt aan Warlords of Draenor, terwijl een ander deel al volop werkt aan de uitbreiding die daarna komt. Gaat Blizzard die uitbreiding tijdens deze Blizzcon aankondigen? Het zou passen in het gat van twee uur na de opening van Morhaime. Maar het zou niet de missende banner boven de ingang verklaren. Dus waarschijnlijk niet. Bovendien was het team van WoW al flink groot, dus het is de vraag of het hele Titan-team bij WoW onderdak gevonden heeft.

En Blizzard heeft misschien nog wel meer mensen over. Nu Reaper of Souls af is en Diablo III op alle mogelijke platformen verschenen is, zijn ook daar vast ontwikkelaars over. Het kan zijn dat die werken aan een tweede uitbreiding. Alleen krijgen Diablo-games tot nu toe nooit meer dan één uitbreiding. Al kan Blizzard daar natuurlijk makkelijk van afwijken met Diablo III. Het zou kunnen, een tweede uitbreiding voor Diablo III. Met een nieuwe class. Misschien wel iets dat lijkt op de Druid uit Diablo II. Dat zou de game wel kunnen gebruiken. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat een deel van het team dat aan Diablo III werkte is ingeschakeld om aan iets heel anders te werken. Iets dat Mike Morhaime direct na de opening aan gaat kondigen.

Het blijft gissen. Er is nog veel meer mogelijk. Zo kan Blizzard ook een duik in het eigen verleden nemen en een nieuwe versie maken van de games die het afleverde voor het echt beroemd werd met Warcraft, Diablo en StarCraft. Een nieuwe Lost Vikings bijvoorbeeld, of een nieuwe Rock n' Roll Racing. Opties genoeg. Over en paar uur weten we meer en dan blijkt vast dat ik er hopeloos naast gezeten heb ;)

Volgende: Wat gaat Blizzard aankondigen tijdens Blizzcon 2014? 11-'14 Wat gaat Blizzard aankondigen tijdens Blizzcon 2014?

Reacties


Door Tweakers user onok, vrijdag 7 november 2014 16:40

Warcraft 4 zou ik helemaal prima vinden. En die banner is dan gewoon toeval :P

Door Tweakers user Frozen, vrijdag 7 november 2014 16:42

Anaheim
Zo makkelijk kom jij er niet vanaf Paul! Wij willen wat foto's zien! :D

Verder een erg leuke blog. Moet je vaker doen!

Door Tweakers user Paul Hulsebosch, vrijdag 7 november 2014 16:43

Nee, er hangt juist nog geen banner van Warcraft. Dat is de enige grote serie die ontbreekt. Dus zou het zomaar kunnen dat er over een paar uur een Warcraft-banner hangt, naast die van World of Warcraft.

Door Tweakers user Paul Hulsebosch, vrijdag 7 november 2014 16:43

Huh, Frozen, ik heb toch juist een foto geplaatst? Van de ontbrekende banner... Meer is er nog niet te zien, het Convention Center is nog dicht...

Door Tweakers user sebastius, vrijdag 7 november 2014 17:22

Ik zou wel een nieuwe Lost Vikings waarderen :)

Door Tweakers user Hennie-M, vrijdag 7 november 2014 18:44

Zouden we de openingsspeech en dat open gat kunnen bekijken via blizzcon.com of moet ik daar ook zo'n pass voor 25$ voor kopen?

Door Tweakers user br men, vrijdag 7 november 2014 19:50

Hennie-M schreef op vrijdag 07 november 2014 @ 18:44:
Zouden we de openingsspeech en dat open gat kunnen bekijken via blizzcon.com of moet ik daar ook zo'n pass voor 25$ voor kopen?
opening ceremony is free to watch.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 7 november 2014 20:02

warcraft IV zou ik ook wel kunnen waarderen mits het onder linux uit komt, das toch wel een van die titels waar je zelfs als cusualgamer behoorlijk wat vermaak uit kunt slepen.

ik stem voor

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 november 2014 20:03]


Door Tweakers user Hennie-M, vrijdag 7 november 2014 20:30

Ik heb net pas ingeschakeld.. Maar de laatste expansion van StarCraft 2 is aangekondigd! En zoals hij zei, het verhaal komt tot een einde met Legacy of the Void.

Maar heb ik nu iets gemist van het eerste half uur?

Wooo! Nieuwe franchise!

edit2: en dit is ook wel een handig topic: Blizzcon 2014

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 november 2014 20:42]


Door Tweakers user Webgnome, vrijdag 7 november 2014 21:05

Toch wel erg erg gaaf dat er een totaal nieuwe game gaat komen. Wel jammer dat de website een beetje plat ligt.

Door Tweakers user Frozen, vrijdag 7 november 2014 21:07

Paul Hulsebosch schreef op vrijdag 07 november 2014 @ 16:43:
Huh, Frozen, ik heb toch juist een foto geplaatst? Van de ontbrekende banner... Meer is er nog niet te zien, het Convention Center is nog dicht...
Ik bedoelde van de stad Anaheim! Ik zat zo te Googlen en het leek me echt prachtig!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 november 2014 21:08]


Door Tweakers user Sjoerdbaltjes, vrijdag 7 november 2014 23:46

Edit: laat maar

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 november 2014 23:50]


Door Tweakers user Bron, zondag 9 november 2014 12:39

Ik verwacht nu een foto met de nieuwe banner van overwatch als update ;)

Door Tweakers user i-chat, zondag 9 november 2014 13:27

lol idd wel jammer, ik had echt WC4 wel gewild...

Reageren is niet meer mogelijk